Top aan onze Belgische Kust

01-03-2023

Tijdens een van onze bezoeken bij Cuines 33 - Chef Edwin Menue gingen we voor het menu Gran Sabor met bijhorende 'bites'. Alweer top gastronomie maar deze keer met een opvallende extra ervaring. Reeds bij de bites/amuses had ik een soort van 'déjà-vu', letterlijk. Een tijdje voordien had ik een aflevering gezien van "Remarkable Places To Eat S1 Ep4 - San Sebastian" met als gastvrouw en gastheer Nisha Katona en Fred Sirieix, op ontdekking in San Sebastian bij, jawel Mugaritz - Chef Andoni Luis Aduriz.

Een van de creaties "How long a kiss lasts", krab en crème fraîche gepresenteerd op een sculptuur in de vorm van een menselijke tong, is niet alleen een creatie dat het visuele aspect en de smaakpapillen weet te bekoren, maar tevens zorgt voor de creatie van een blijvende herinnering in het geheugen. Of zoals Fred Sirieix het zegt in deze aflevering "you just have created a memory inside my mind".

Aangezien ik nog niet het geluk had om deze creaties van Chef Aduriz te mogen ervaren, kon ik me daar moeilijk iets bij voorstellen. Maar toen onder andere de 'vlinder' verscheen tijdens ons bezoek bij Chef Menue (Gerookte heilbot, dille, haringkaviaar gepresenteerd in sculptuur met vlinder) wist ik wel waar men het over had. MINDBLOWING!.. en nu nog zoveel maanden later blijft de herinnering!

Elk menu van Chef Menue is top, maar deze keer kan ik niet anders dan een extra vermelding te maken voor de mondhapjes, amuses, amuse-bouche of amuse-gueule...vanaf nu beter omschreven als aMENUEses, aMENUEse-bouche aMENUEse-guele ... ja toch !